maandag 18 januari 2016

Groen en Bruin: Stamgevoel

Groen in combinatie met bruin staat voor het gevoel dat je tot iets behoort wat groter is dan alleen jezelf. Het gevoel dat je bij een familie of een stam hoort. Bij wie hoor jij? Hoe groot is jouw stam?


Als je het hebt over wat mensen over het algemeen het allerliefste willen, dan is het wel dat ze het gevoel willen hebben dat ze erbij horen. Dat ze gehoord en gezien worden voor wie ze werkelijk zijn. Geen wonder dus dat dit ook iets is waar de meeste mensen mee worstelen of ze zich daar nu van bewust zijn of niet. 

Ik heb er ook jaren mee geworsteld om me geaccepteerd te voelen binnen de groepen waarin ik me bevond. Dit had vooral te maken met het feit dat mensen lijken te denken dat je er alleen bij kunt horen als je allemaal hetzelfde bent en doet. Mensen gaan hier zo ver in dat ze hun eigen behoeften en wensen opzij zetten om maar geaccepteerd gedrag te laten zien aan de groep bij wie ze willen horen. Ik ben daar nooit goed in geslaagd, omdat ik tegelijkertijd de pijn voelde als ik mezelf opzij zette. Wat ik nooit heb kunnen begrijpen is dat anderen die pijn niet lijken te voelen en met zoveel schijnbaar gemak doen wat er van hun verwacht lijkt te worden.


Maar die pijn blijft er wel gewoon en de prijs die je betaalt voor het onderdrukken van die pijn is enorm. Om je niet meer bewust te zijn van je diepste zelf zul je je emoties en behoeftes zodanig moeten onderdrukken dat je ze niet meer voelt. Wat je echter ook onderdrukt zijn de prettige emoties die je voelt als je iets doet wat wél bij je past en waar je wél helemaal van kunt genieten. Alle emoties worden hierdoor verdoofd, waardoor je in feite alleen nog maar kunt doen wat je hoofd zegt dat het beste is. Je hart oftewel je ware diepste zelf kun je niet meer ontvangen. 

Maar het goede nieuws is: er is altijd een weg terug! Er zijn zelfs ontelbare wegen terug naar je ware zelf. Het enige wat je hoeft te doen is zoveel mogelijk wegen uitproberen totdat je je eigen weg terug weer hebt gevonden. Manieren om weer te leren luisteren naar je eigen hart zijn bijvoorbeeld: dansen, zingen, tekenen, bakken, tuinieren, mediteren, yoga, niets doen, massage, en zo kan ik nog wel even doorgaan.  


Acht jaar geleden stond ik nog voor de klas als docent Frans en ik voelde me altijd gestrest. Ik had het gevoel dat ik totaal vastzat in een web van regels waaraan ik me moest houden en waar ik het tegelijkertijd totaal niet mee eens was. Als ik eens iets leuks wilde organiseren was het antwoord altijd nee. Ik was begonnen als docent net als zovele anderen met allerlei idealen in mijn hoofd en hart. Ik wilde de jongeren écht bereiken. Ik wilde ze horen en ze écht zien, maar op deze manier ging me dat zeker niet lukken. Daarom nam ik de radicale beslissing om ontslag te nemen zonder uitzicht op iets anders.

Dus, daar zat ik dan... Nog steeds een docent, maar nu zonder baan. Ik heb nog een tijdje bijles gegeven, maar dat leek het ook niet te zijn. Hoewel ik het heerlijk vond om één-op-één of in heel kleine groepjes te werken, had ik nog steeds het gevoel dat er iets tussen mij en de leerling(en) stond. Omdat ik ook net moeder was geworden, besloot ik om een tijdje geen betaald werk te doen. Om toch wat te doen te hebben dat niet met mijn kind opvoeden of het huishouden te maken had, begon ik weer 'creatieve' dingen te doen: tekenen, kleuren, kaarten en sieraden maken.
Ondertussen wilde ik nog steeds heel graag met jongeren werken en deed ik een opleiding tot kindercoach die superinteressant was. Daarna heb ik nog een coachingspraktijk geprobeerd op te zetten, maar dat was het ook niet. Aangekomen bij 2016 ben ik eindelijk weer aangeland waar ik voor mijn gevoel moet zijn: docent zijn en lesgeven! 


Afgelopen donderdag was het zover: voor het eerst sinds zeven jaar ging ik weer echt lesgeven! Ik mocht een creatieve workshop geven op de school van mijn zoon. Omdat ik het verder helemaal zelf mocht invullen kon ik ervoor kiezen om met een klein groepje van vier kinderen een levensboom van aluminium te gaan maken. Het was wel even spannend of het niet te moeilijk zou zijn, maar het ging prima. De kinderen van groep 7 en 8 vonden het heel leuk om te doen, net als ik het weer geweldig vond om les te geven. Tja, je kunt de docent wel uit het onderwijs halen, maar de onderwijzer niet uit de docent. 

Terwijl ik bezig was met de kinderen om de boompjes te maken, merkte ik al snel dat ik me nu wél vrij voelde in het lesgeven. Het gevoel dat er iets tussen mij en de leerling/ander in staat is nu verdwenen. Voor mij bleek de weg terug dus een combinatie te zijn van creatieve werkvormen die ik weer in kon zetten als docent. Het leek alsof mijn leven een compleet andere wending nam acht jaar geleden, maar toch kom je dan weer bij het 'begin' uit. 

Ketting 'Tribe' met een bloedsteen, aventurijn, labradoriet en bruine kunststofkralen
Deze week heb ik nog 2 workshops op de planning staan waar ik erg veel zin in heb. Aanstaande zaterdag zal ik ook voor het eerst met volwassenen een zilveren levensboom gaan maken, want dit is wat ik mijn stam te bieden heb: docent en kunstenaar zijn. Maakt het daarbij uit dat ik nu creatieve werkvormen gebruik in plaats van dat ik Franse grammatica uitleg? Ik denk het niet. De grote gemene deler ben ik namelijk zelf. Als docent geef je (van) jezelf aan je leerlingen, net als dat je als tuinier of bakker (van) jezelf geeft aan de mensen die jouw tuin bewonderen of aan de mensen die jouw brood eten. Je kunt pas echt (les)geven als het diep vanuit jezelf komt. Daarvoor hoef je jezelf of jouw behoeftes helemaal niet opzij te zetten, het vormt juist de basis!

Wat is jouw weg van en naar jouw diepste zelf? Wat heb jij onze menselijke stam te geven vanuit jezelf? Ik lees het graag hieronder!

Meer informatie over de creatieve workshops die je bij mij kunt volgen vind je hier. Groen/bruine ketting 'Tribe' met een bloedsteen, aventurijn en labradoriet is nu te koop in de webshop en op Etsy.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten