zondag 11 oktober 2015

Kleurtips voor volwassenen

Hield jij als kind ook zo van kleuren en ben jij net als ik helemaal blij dat kleuren voor volwassenen helemaal in is tegenwoordig? Ik vind kleuren naast muziek luisteren of liever nog kleuren tegelijkertijd met mijn favoriete muziek aan de meest relaxte bezigheid die er bestaat. Hier volgen een aantal verdiepende tips voor volwassenen die net als ik graag kleuren.


Mandala 'Elfen'

1. Vergeet het resultaat!
Als je bezig gaat met kleuren is het heel belangrijk om de gedachte los te laten dat het 'mooi' moet worden. Het gaat juist om de bezigheid van het kleuren zelf, het resultaat is eigenlijk totaal niet relevant. Ga maar na: hang je elke kleurplaat op die je afgemaakt hebt? Of heb je ook vaak het gevoel als het af is van 'ok, dat was leuk! nog eentje doen??'. Als je net als ik bent, vind je het vele malen leuker om gewoon lekker bezig te zijn en kijk je vrijwel niet om naar het resultaat. En dat is helemaal niet erg! 
Heb je moeite om de gedachte 'het moet mooi worden' los te laten? Begin dan eerst eens met kleurplaten die je zelf kunt uitprinten. Wordt het niet mooi? Dan print je er gewoon nog eentje uit!

2. Zie kleuren als een vorm van meditatie
Sommige mensen mediteren graag met hun ogen dicht op een kussentje, maar voor mij is kleuren een vorm meditatie. Probeer eens een kleurplaat in te kleuren terwijl je je helemaal concentreert op wat je aan het doen bent. Dit werkt ontzettend ontspannend. Omdat je een punt hebt waarop je je losjes focust, is het heel gemakkelijk om storende gedachten waar te nemen en ze weer te laten gaan, net als met klassieke meditatie de bedoeling is. 

3. Laat de kleuren tegen je 'spreken'
In het verlengde van tip 1 kun je de meditatie ook een stapje verder laten gaan. Leg hiervoor de potloden of stiften zo neer dat ze allemaal goed kunt zien voordat je begint met kleuren. Vraag dan als het ware aan de potloden/stiften welke kleur je het eerste zult gebruiken en - belangrijk! - pak dan ook precies die kleur. Je zult misschien de neiging hebben om te zeggen: 'maar ik houd niet echt van die kleur' of 'ik wil liever beginnen met mijn lievelingskleur'. Ga dan toch bezig met die kleur. Heb je het gevoel dat je met die bepaalde kleur klaar bent, stel dan opnieuw de vraag 'welke kleur nu?' en ga dan weer verder met de volgende.
Wat je in feite doet op deze manier is de kleuren gebruiken waar jij op dit moment nodig meer van nodig hebt. 

4. Kleur eens een mandala in met één kleurtoon
Probeer eens het volgende: kleur een hele mandala of andere kleurplaat in met slechts één kleurtoon, bijvoorbeeld alleen maar met warme kleuren of juist alleen met koele kleuren. Dit geeft weer een heel ander effect. Je dompelt jezelf hiermee als het ware helemaal onder in één bepaalde kleurtoon, wat zeer helend kan werken. Probeer het maar eens en let dan goed op het effect wat het heeft op je gemoed en emoties.

5. Voeg je eigen details toe!
Mijn zoon had een hekel aan kleurplaten toen hij nog heel klein was, maar sinds hij ontdekt heeft dat je niet vastzit aan het plaatje dat iemand al voor je getekend heeft, is hij vrolijk bezig allerlei eigen details toe te voegen. Dat ziet er altijd leuk uit en geeft een heel eigen draai aan een kleurplaat. Probeer ook maar eens! Vaak hebben volwassenen het gevoel dat ze vastzitten in 'hoe iets hoort' zoals bijvoorbeeld alleen inkleuren wat er op de kleurplaat staat, maar schaf ook eens een zwarte pen aan en voeg ook je eigen details toe!Ben je enthousiast geworden? Op 2 november a.s. lanceert AardeKracht de vernieuwde website en als je je nu inschrijft voor de nieuwsbrief, dan krijg je op die datum ook gratis het 'Kleurendagboek' incl. 2 mandala kleurplaten toegestuurd! Kun je niet zolang wachten? Ga dan lekker aan de slag met de kleurplaten die je op internet kunt vinden, zoals hier bijvoorbeeld. 

Ik lees graag wat je van de tips vond en hoe je ze gebruikt hebt! Als je hieronder je reactie geeft krijg je altijd antwoord!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten